In Nijkerkerveen
Grote Kerk Nijkerkerveen, Nieuwe Kerkstraat 75
De kerk van de hervormde gemeente Nijkerkerveen is in 1908 gebouwd en ontworpen door architect Pothoven uit Amersfoort. Het orgel stamt uit de 19e eeuw. De kerk is een gemeentelijk monument.
Extra: om 13.30 uur + om 14.00 uur speelt organist Kees de Vreugd Bach op het orgel.
Expo oude foto’s, ’t Veense Hart, Van Noortstraat 36
Foto’s van het oude Nijkerkerveen worden getoond op de stamtafel van bibliotheek en horeca. De horeca is deze dag ook open en heeft een aanbieding voor koffie/thee met lekkers.
Geertje Arendspad, wandeling 11 uur, start Van Noortstraat 36
Wandeling over een deel van het Geertje Arendspad met gids Lida Naber (vrijwilliger Museum Nijkerk). Start bij Veense Hart, eindpunt bij de kerk (op tijd voor het orgelconcert van 13.30 uur. Je kunt een lunch meenemen want er is een bankje onderweg.
In de winter van 1944 vertrekt Geertje Arends lopend vanuit Nijkerk naar Amersfoort om toe te treden in het Agnietenklooster. Van haar ouders krijgt ze een mariabeeldje mee. Maar Geertje schaamde zich voor het beeldje en gooide het bij aankomst in Amersfoort in de gracht. Een dienstmeid die vlakbij woonde droomde drie maal over een stem die haar vertelde dat ze naar de gracht moest gaan. Toen ze daar aankwam zag ze iets in het ijs zitten. Het mariabeeldje! Ze besloot het mee te nemen naar huis en het daar op een plank neer te zetten. De kaars die ernaast stond brandde wel drie keer zo lang! De dienstmeid ging daarom met het beeldje naar haar biechtvader die het in de Onze-Lieve-Vrouwenkapel neerzette. Dit verhaalde zorgde ervoor dat er pelgrims naar Amersfoort kwamen. Het werd ook wel het ‘Mirakel van Amersfoort’ genoemd. Met de donaties van de pelgrims kon uiteindelijk de Onze-Lieve-Vrouwentoren gebouwd worden. Waarschijnlijk was het Mirakel van Amersfoort één van de belangrijkste bedevaartsoorden boven de rivieren.
Het Geertje Arendspad volgt de route die Geertje waarschijnlijk heeft gelopen.
In Appel
Windkorenmolen, Barneveldseweg 178
De achtkantige molen De Hoop in Appel is een korenmolen. De molen is gebouwd in Zwolle en eind 19e eeuw overgebracht naar Nijkerk, als vervanging voor de molen die was afgebrand. De laatste restauratie stamt uit 2004.
In Nijkerk aan het water
Stoomgemaal Arkemheen, Zeedijk 6
Het stoomgemaal deed dienst van 1883 tot 1983 en hield de waterstand in de polder op peil. Het is het enige stoomgemaal in West-Europa met twee werkende buitenschepraderen. De heren Van Hasselt en De Koning maakten het ontwerp. Jaarlijks bezoeken zo’n 20.000 mensen het gemaal.
Extra: het bezoekerscentrum Nationaal Landschap Arkemheen is ook vrij toegankelijk en er is een mooie ambachtsmarkt.
Open Monumenten in Nijkerk:
Open Monumenten in Hoevelaken:
Kijk ook eens op www.openmonumentendag.nl