Open monumenten Nijkerkerveen, Driedorp-Appel en aan het water

Nijkerkerveen

Grote Kerk Nijkerkerveen, Nieuwe Kerkstraat 75
De kerk van de hervormde gemeente Nijkerkerveen is in 1908 gebouwd en ontworpen door architect Pothoven uit Amersfoort. Het orgel stamt uit de 19e eeuw. De kerk is een gemeentelijk monument.

In Appel/Driedorp

Kerk Driedorp, Barneveldseweg 148
Deze kerk werd in 1867 gebouwd in opdracht van Freule Cornelia Maria van Hangest
baronesse d’Yvoy. Zij zag namelijk dat de bewoners van Driedorp wel erg ver naar de kerk in Nijkerk moesten lopen. Daarnaast werd er ook nog een godsdienstonderwijzer aangesteld voor de pastorale zorg voor de bewoners van Driedorp en omgeving. Velen van hen leefden in armoedige omstandigheden. De evangelisatie is een vrucht van het Réveil, een opwekkingsbeweging uit de negentiende eeuw.

Windkorenmolen, Barneveldseweg 178
De achtkantige molen De Hoop in Appel is een korenmolen. De molen is gebouwd in Zwolle en eind 19e eeuw overgebracht naar Nijkerk, als vervanging voor de molen die was afgebrand. De laatste restauratie stamt uit 2004.

Extra: Wijnhoeve Middeldorp, Appelsestraat 38
Het zal je misschien verbazen maar in het historische buurtschap Appel is een wijngaard te vinden. De gronden en de ligging blijken perfect te zijn voor de wijnbouw. Er wordt hier zo duurzaam mogelijk gewerkt met druivenrassen die passen bij ons klimaat. Van deze druiven wordt op de hoeve zelf de wijn gemaakt de verbouwde wijnmakerij.

Nijkerk aan het water

Stoomgemaal Arkemheen, Zeedijk 6
Het stoomgemaal deed dienst van 1883 tot 1983 en hield de waterstand in de polder op peil. Het is het enige stoomgemaal in West-Europa met twee werkende buitenschepraderen. De heren Van Hasselt en De Koning maakten het ontwerp. Jaarlijks bezoeken zo’n 20.000 mensen het gemaal.
Extra: het bezoekerscentrum Nationaal Landschap Arkemheen is vrij toegankelijk.

Klipper Disponibel, Ligplaats bij de sluis, tegenover Arkersluisweg 30
De klipperaak van de familie Van IJken is in 1911 gebouwd in Zwartsluis, als zeilend vrachtschip. Omstreeks 1932 werd het schip gemotoriseerd met een zijschroef. Pas in de jaren vijftig nam een motor achterin het werk van de zeilen over. Oorspronkelijk woonde het gezin onderdeks, maar rond 1934 kwam er een roef. Deze roef is nog bijna onveranderd aanwezig. Elektriciteit kwam pas in 1998, toen kleinzoon Freek met zijn gezin begon aan een verbouwing met behoud van zoveel mogelijk oude accenten. Al lang geen vrachtschip meer, nu een zeilklipper en woning op het water.

Open Monumenten in Nijkerk:
Open Monumenten in Hoevelaken:
Kijk ook eens op www.openmonumentendag.nl