Op reis met Arend van Curler

handtekening Arend van Curler 2_600pxHet lesmateriaal is bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. In de eerste les maken de leerlingen kennis met Arend van Curler, de Nijkerker die in de 17e eeuw met de West-Indische Compagnie meereisde naar Nieuw-Nederland. Daar stichtte hij een nederzetting die uitgroeide tot de huidige stad Schenectady. In de tweede les gaan de kinderen in Nijkerk op pad om te zien wat er allemaal nog herinnert aan de tijd van Van Curler. In de derde les maken ze een verslag dat ze sturen aan leerlingen in Schenectady.
Het materiaal bestaat uit een plunjebaal met allerlei voorwerpen die een rol speelden in de 17e eeuw en een docentenhandleiding met  opdrachten, foto’s en een film. Daarbij hoort een prachtige set kleding voor jongens en meisjes, waarmee de kinderen zich wanen in de 17e eeuw.

Doelgroep: Groep 7 en 8
Tijdsduur: Voorbereidende les op school: ± 90 minuten
Bezoek aan erfgoedinstelling (facultatief): ± 60 minuten (exclusief reistijd)
Fietstocht (opgenomen in handleiding): ± 60 minuten 

Afsluitende les op school: ± 60 minuten
Periode: Doorlopend; het lesmateriaal is 3 weken op school
Plaats: Museum en Grote Kerk
Kosten: Huur lesmateriaal (plunjebaal met voorwerpen en docentenhandleiding): € 75,00 (incl.btw)
Bezoekles (facultatief): € 2,50 per leerling

Het idee voor de lessen is afkomstig van Stichting Nijkerk-Schenectady, die hiervoor samenwerking heeft gezocht met Stichting Oud Nijkerk. Leerkrachten van de Beatrixschool en de Rehobothschool hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het lesproject. De werkgroep kreeg advies van Edu-art, de provinciale kennisorganisatie op het gebied van cultuureducatie.

Ook leuk: Nijkerk, stad vol historie en Op avontuur met Gijsbertus Vedder en De oorlog dichtbij huis.