AGENDA

MAANDAG 4 MAART, VOORJAARSBIJEENKOMST ‘OP REIS!’

Maandagavond 4 maart 2024 organiseert Stichting Oud Nijkerk weer de voorjaarsbijeenkomst, in De Schakel. We gaan op reis, met twee Nijkerkers die bijzondere reizen maken. De lezing hoort bij de nieuwe expositie ‘Op reis!’ die vanaf zaterdag 6 april te zien zal zijn in Museum Nijkerk.

Met Jan van de Kuinder gaan we voor de pauze op reis met een 3-mast zeilschip. Door de ogen van de scheepsarts zullen we van alles meemaken op zijn reizen naar het Antarctisch schiereiland, hij maakte die reis vier maal. Met indrukwekkende, zelfgemaakte foto’s en films zal hij weinig vertellen over zieke passagiers, maar des te meer over het schip en het leven aan boord, de oceaan, ijsbergen, walvissen, pinguïns en andere dieren. Ook het klimaat, het weer en de landingen op de wal komen aan bod.

Ton Bokkers vertelt na de pauze over zijn reizen per fiets met echtgenote, broer of vriend. Verre, onbekende en onherbergzame gebieden vormen de grootste uitdaging. Fietstochten reikten onder andere tot in Alaska, Nepal en de Pamir Highway van Tadzjikistan naar Kirgizië. Het hoogste deel van deze weg ligt op bijna 4.700 meter. Ook de route van Panama tot Belize in Midden-Amerika was zo’n mooie uitdaging. Ton maakte ook prachtige beelden van verre oorden.

Gaat u mee op reis? U kunt gewoon lekker op een stoel zitten en genieten van verhalen uit grote delen van de wereld.
Datum: Maandagavond 4 maart, aanvang 19.30 uur
Locatie: De Schakel, Oranjelaan 10, Nijkerk
Toegang: € 6,– p.p. inclusief koffie, gratis toegang voor Vrienden van Museum Nijkerk.

Links: Jan van de Kuinder (tijdens een landing op Antarctica) en rechts Ton Bokkers, op reis in Tadzjikistan

EXPOSITIE ‘KNOPEN UIT NIJKERK’

In Museum Nijkerk is tot en met zaterdag 16 maart 2024 de expositie Knopen uit Nijkerk te bezichtigen. De expo verbeeldt de geschiedenis van de knopenproductie in Nijkerk en knoopt hier allerlei zaken aan vast, zoals kunst van lokale kunstenaars met het thema knopen.
In Nijkerk startte de ‘Vereenigde Knoopen- en Bandfabrieken’ in 1918 en was in bedrijf tot 1930. In 1948 kwam er een nieuwe knopenfabriek. Tot 1994 zorgde de Knopenfabriek Nijkerk voor een omvangrijke werkgelegenheid en export. Het laatste fabriekspand aan de Wallerstraat werd in 2014 gesloopt. Meer…

Knopenfabriek Nijkerk – foto G. Suijk

VERZAMELALBUM CADEAU ALS U VRIEND VAN MUSEUM NIJKERK WORDT

Als u in 2023 Vriend wordt van Museum Nijkerk, krijgt u een mooi cadeau: het unieke verzamelalbum over de geschiedenis van Nijkerk. U wordt al Vriend voor een bedrag vanaf € 22,50 per jaar, daarvoor krijgt u gratis toegang tot Museum Nijkerk en de voor- en najaarslezing, plus 4x per jaar het tijdschrift ‘Vrogger’. De prijs is exclusief verzendkosten (buiten Nijkerk).
U kunt Vriend van het museum worden door een formulier in te vullen in het museum of een mail te sturen naar .
Het verzamelalbum is ook te koop in de museumwinkel. Een ingeplakt exemplaar kost € 20,–, een album met losse plaatjes € 15,–.