AGENDA

Nationale Museumweek, leen een museumkaart
Museum Nijkerk is deelnemer aan de Nationale Museumweek, die dit jaar wordt gehouden van 1 t/m 7 april. Nieuw is dat bezoekers die zelf geen Museumkaart hebben, een exemplaar van iemand mogen lenen. Een Museumkaart geeft in deze week recht op gratis entree. De landelijke organisatie doet dan ook de oproep ‘Deel je Museumkaart’.

Zondagmiddag 2 april, 13-16 uur, gratis entree
Het is inmiddels traditie: Museum Nijkerk is tijdens de Nationale Museumweek naast de reguliere openingstijden extra open, op zondagmiddag. Dit jaar valt dat op 2 april, het museum is dan geopend van 13.00 – 16.00 uur. Deze zondagmiddag hebben alle bezoekers gratis toegang tot het museum.
U kunt de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ bekijken, de vaste expositie ‘Nijkerk, stad vol historie’, het publiekstoegankelijke depot en het archief van het Westerborkpad.

24 maart, Voorjaarsbijeenkomst met presentatie over de watermolen, 19.30, de Schakel
Maandagavond 24 april 2023 organiseert Stichting Oud Nijkerk de Voorjaarsbijeenkomst in De Schakel. Theo Slijkerman vertelt voor de pauze over de resultaten van zijn onderzoek naar de voormalige watermolen uit 1656, aan de Brede Beek. Bij werkzaamheden voor de nieuwe inrichting van het Plein op 11 oktober 2022 werden resten van de watermolen gevonden. Theo Slijkerman maakte een reconstructie, alle details komen aan bod.
Na de pauze laat Annelijn Scherff-Stal zien welke veranderingen bij de herijking van de Nijkerkse Canon zijn doorgevoerd. Ook wordt de film van Ruud Flohr uit de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ vertoond.
Locatie: De Schakel, Oranjelaan 10, Nijkerk, aanvang 19.30 uur.
Toegang: € 5,– p.p. inclusief koffie, gratis toegang voor Vrienden van Museum Nijkerk.

Impressie watermolen op Plein, door Theo Slijkerman

Expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’
In Museum Nijkerk is t/m mei 2023 de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ te zien. Voor het eerst wordt het verhaal verteld van de banden van een kleine stad met het qua inwonertal op drie na grootste land ter wereld. In de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ wandelen bezoekers door de geschiedenis van de Indische archipel en houden halt bij díe gebeurtenissen die een relatie hebben met de stad Nijkerk. Er blijken veel Nijkerkers te zijn die in Indië hebben gewerkt, van plantagehouders en juristen tot onderwijzers en militairen en hun gezinnen.

Opening door Ruud Flohr en Romy-Jane Flohr; foto Mija van Someren

Een verzamelalbum cadeau als u Vriend wordt van Museum Nijkerk
Als u in 2023 Vriend wordt van Museum Nijkerk, krijgt u daar een mooi cadeau bij: het unieke verzamelalbum over de geschiedenis van Nijkerk. Van dit boek dat in 2022 is ontwikkeld voor onze hoofdsponsor, de Van den Tweelgroep, zijn nog vele exemplaren over. U wordt al Vriend voor een bedrag van € 20,– per jaar, daarvoor krijgt u gratis toegang tot Museum Nijkerk en de voor- en najaarslezing, plus 4x per jaar het prachtige fullcolor tijdschrift ‘Vrogger’. De prijs is exclusief verzendkosten (buiten Nijkerk).
U kunt Vriend van het museum worden door een formulier in te vullen in het museum of een mail te sturen naar .
Mocht u geen vriend van het museum willen worden maar het verzamelalbum alsnog willen hebben, dan kunt u het kopen in de museumwinkel. Een ingeplakt exemplaar kost € 20,–, een album met losse plaatjes € 15,–.