Tijdelijke expositie

Expositie ‘De foto’s van Suijk’

In de tijdelijke expositie ‘De foto’s van Suijk’ in Museum Nijkerk is het fotojournalistieke werk van fotograaf Suijk te zien. Gerrit Suijk nam in 1950 in Nijkerk de zaak van fotograaf Kappen over. Naast talloze portretten in de studio ging hij vaak op pad voor de Nijkerksche Courant en later voor ‘De Stad Nijkerk’, als er iets gebeurde dat vroeg om vastlegging op foto.
In de expositie is een selectie van 350 foto’s te zien uit de loopbaan van Gerrit Suijk en van zijn schoonzoon Jan van de Bunt, die samen met dochter Anja de zaak overnam. Aan de hand van foto’s van ontwikkelingen in de binnenstad, de bouw van de uitbreidingswijken, aanpassingen voor het toenemende verkeer en van de bedrijven en industrie, krijgt de bezoeker een beeld van de ontwikkeling van Nijkerk van de jaren ’50 tot de jaren ’90. Gerrit Suijk maakte niet alleen foto’s, maar filmde ook af en toe. Zo maakte hij memorabele beelden van de bouw van de Oranjebuurt, de aanleg van de verbinding van het Van Reenenpark met de Stationsweg, de asfaltering van het Vetkamp en de sloop van panden voor de verbreding van de Oosterstraat. De films zijn onderdeel van de expositie.

De expositie zal te zien zijn tot en met 16 april 2022.

Sloop van het pand van notaris Reijers in 1952, voor de aanleg van de Frieswijkstraat.
Fotograaf: Gerrit Suijk, Nijkerk

Straatveeg-werkzaamheden door medewerkers van Gemeentewerken in de Havenstraat, 1965
Fotograaf: Gerrit Suijk, Nijkerk