Tijdelijke exposities

Expositie Knopen in Nijkerk

In Museum Nijkerk is vanaf 10 juni de expositie Knopen uit Nijkerk te bezichtigen. De expo verbeeldt de geschiedenis van de knopenproductie in Nijkerk en knoopt hier allerlei zaken aan vast, zoals kunst van lokale kunstenaars met het thema knopen.
In Nijkerk startte de ‘Vereenigde Knoopen- en Bandfabrieken’ in 1918 en was in bedrijf tot 1930. In 1948 kwam er een nieuwe knopenfabriek. Tot 1994 zorgde de Knopenfabriek Nijkerk voor een omvangrijke werkgelegenheid en export. Het laatste fabriekspand aan de Wallerstraat werd in 2014 gesloopt.

Te zien tot medio maart 2024!

Hou onze agenda in de gaten voor de extra activiteiten rondom de expositie Knopen in Nijkerk.

Gelderse en Utrechtse Knopen

Deze expositie wordt in samenwerking met musea uit Spakenburg en Aalten georganiseerd; ook De Deventer Knopenfabriek doet mee.
Museum Spakenburg heeft van 28 september 2023 tot 6 april 2024 de expo ‘de eindjes aan elkaar knopen’ met vooral aandacht voor de Hollandsche Knoopenfabriek en knopen in de Spakenburgse en andere klederdrachten. Extra: een cultureel kidsfestival op 18 oktober 2023 voor kinderen van 6-12 jaar met speurtocht en knutselen met knopen in het museum. (museumspakenburg.nl).
Nationaal Onderduikmuseum Aalten heeft een permanente expositie over knopen. In de vaste opstelling over de hoornindustrie van Aalten is te zien hoe de knopenproductie belangrijk werd en internatonaal uitgroeide met als grondstof buffelhoorn. Extra: op 23 september is er een knopenwandeling met een gids en nazaten, start 14 uur bij VVV Aalten, kosten € 7,50, inclusief bezoek expo van de hoornindustrie. (nationaalonderduikmuseum.nl)
DEKNOFA, de Deventer Knopenfabriek is de laatste producerende knopenfabriek in Nederland. Voor geïnteresseerden organiseert de fabriek een open dag om het productieproces te laten zien (deknofa.nl).

Glaspaneel Knopenfabriek Nijkerk
Knopenfabriek Nijkerk – foto G. Suijk
Museum Spakenburg, Klederdracht patronen
Brasielhoorn, Nationaal Onderduikmuseum Aalten
Deknofa