Tijdelijke exposities

Expositie 1) Nijkerk en Nederlands-Indië

In Museum Nijkerk is t/m maart 2023 de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ te zien. Voor het eerst wordt het verhaal verteld van de banden van een kleine stad met het qua inwonertal op drie na grootste land ter wereld. In de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ wandelen bezoekers door de geschiedenis van de Indische archipel en houden halt bij díe gebeurtenissen die een relatie hebben met de stad Nijkerk. Er blijken veel Nijkerkers te zijn die in Indië hebben gewerkt, van plantagehouders en juristen tot onderwijzers en militairen en hun gezinnen. Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman werd in Nijkerk geboren; Jakarta kent nog steeds het Eijkman Institute, waar tegenwoordig de Covid-19 vaccins worden gemaakt. Onderdeel van de expositie zijn voorwerpen uit de tijd van de gevangenschap onder de Japanners. Van de in Indië omgekomen militairen die elk jaar op 4 mei worden herdacht bij het Indiëmonument in het Van Reenenpark, zijn de levensverhalen opgetekend. Ook zijn posters te zien van de Indonesische vrijheidsstrijders.
Na de onafhankelijkheid kwamen Indische Nederlanders in Nijkerk wonen; zij vertellen op film hun indringende verhalen.
De openingshandeling zaterdag 30 juli werd verricht door Ruud Flohr en zijn kleindochter Romy-Jane. Samen strijden zij nog steeds voor eer- en rechtsherstel (zie www.deindischekwestie.nl).
De expositie eindigt met hedendaagse vriendschappen, en met prachtige schilderijen van Carla Martens uit Nijkerk en Andi Ian Surya uit Sumatra, Indonesië.
Aan de opening verleenden medewerking wethouder Mariëlle Broekman, stadsdichter Henriëtte Hofman en Nico Vink, auteur van het boek Siedjah.

Opening door Ruud Flohr en kleindochter Romy-Jane Flohr; foto Mija van Someren

Henriëtte Hofman, stadsdichter, maakte twee treffende gedichten bij de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’. Zij las ze al voor tijdens de opening 30 juli jongstleden. De gedichten ‘Van kruiderij naar niet meer vrij’ en ‘Nog niet thuis’ zijn mooi vormgegeven en eind september door de stadsdichter zelf toegevoegd aan de expositie.

Van kruiderij naar niet meer vrij
Onverzettelijk varen hield
De eilanden bij elkaar
Een verwoestende productielijn
Vol pittige handelswaar
Nootmuskaat, z’n jasje foelie en peper
Het plantageleven werd buitensporig zwaar
Koffie, thee, suikerriet en kruidnagels
Specerijen baarden een groot gevaar
Tongstrelende kruiden geleverd
Door een vertrapte dienaar
Gouden en zilveren munten
Een volle schatkist werd zichtbaar

©Henriëtte Hofman, Stadsdichter Nijkerk

Expositie 2) 11 vrouwen uit de historie van Nijkerk

Net als elders, kennen we in Nijkerk weinig vrouwen van vroeger. Niet zo gek, want vrouwen handelden vaak uit naam van hun echtgenoot of deden in alle bescheidenheid hun werk. het is goed om hun namen te kennen en te streven naar meer gelijkheid in de geschiedschrijving. In deze expositie die tot en met december 2022 te zien zal zijn stellen we u voor aan 11 vrouwen uit de Nijkerkse historie. Ze hebben geleefd van de 17e tot en met de 20e eeuw en hadden verschillende beroepen en achtergronden. De 11 vrouwen samen geven een gevarieerd beeld van de wijze waarop vrouwen hun sporen in de lokale geschiedenis hebben nagelaten.

Elke vrouw wordt apart uitgelicht. Haar verhaal wordt in het kort beschreven en de catalogus die iedere bezoeker te leen krijgt beschrijft nog meer dan dat. Van harte aanbevolen!