Open monumenten in Hoevelaken

Mien huus is joe huus, thema Openmonumentendag 2021

Monumenten in Hoevelaken

Schimmelpenninck van Oyeschool, Oosterdorpstraat 16

Schoolgebouw, gesticht in 1880 met uitbreidingen en aanpassingen in 1910 en 1930. Kenmerkend zijn de grote vensters en de klokkentoren. Recent is de school weer gerestaureerd. Architect en aannemer doen rondleidingen.

Dorpskerk, Westerdorpsstraat 67

De Dorpskerk is het oudste gebouw in Hoevelaken. De toren stamt uit de 15e of 16e eeuw. De huidige kerk is in 1865 gebouwd als vervanging van een kerk uit de Middeleeuwen. De toren kan niet worden beklommen vanwege noodzakelijke restauratie.
Extra: van 10 – 14 uur bespelingen van het orgel
Extra: foto-expo door Stichting Historisch Hoeflake

Bunker, Weldammerlaan 6

De betonnen groepsschuilplaats is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter en één dag in gebruik geweest. De bunker maakt deel uit van dePantherstellung. In de bunker stond een kanon bedoeld om tanks en andere voertuigen tegen te houden. De bunker is gerestaureerd in 2019-2020.

Hoevelakense Bos, Westerdorpsstraat 68 (tegenover fietsenwinkel)

De buitenplaats Huize Hoevelaken (huis met bijgebouwen, tuin en bos) is sinds 2005 een Rijksmonument. Het bos is vrij toegankelijk (tot 1963 moesten bezoekers hiervoor een kaartje kopen). Ook het Overbos hoort er bij, aan de andere kant van de Nijkerkerstraat.
Extra: wandelen met de gids door het historisch bos om 11 en 15 uur???. Duur circa anderhalf uur. Gratis.

Kijk ook eens op www.openmonumentendag.nl