Open monumenten in Hoevelaken

Hervormde Kerk Hoevelaken, Westerdorpsstraat 67
De toren van de hervormde kerk stamt uit de 15e of 16e eeuw. De huidige kerk is in 1865 gebouwd als vervanging van een kerk uit de Middeleeuwen. De toren is Rijksmonument, de kerk is een gemeentelijk monument. De toren kan niet worden beklommen vanwege een noodzakelijke restauratie.
Extra: foto-expositie Historisch Hoeflake
Extra: orgelbespeling van 10 tot 14 uur.

Pannenkoekenhuis, Westerdorpsstraat 56
In het pannenkoekenhuis wordt al heel lang gebakken. Maar dit zijn niet altijd pannenkoeken geweest. Al voor 1837 zat hier een koffiehuis en een bakkerij naast dat het een boerderij was. Het gebouw is door de tijd heen erg veranderd. De voorste beuk met kelder en opkamer zijn wel nog zoals ze rond 1900 waren.

Hoevelakense Bos, Ingang tegenover Westerdorpsstraat 93
Het bos is toegankelijk; er zijn geen gidsen, maar bij de entree zie je na enkele meters een bord met de wandeling Laaksepad KIDS 3 km.
De buitenplaats Huize Hoevelaken (huis met bijgebouwen, tuin en bos) is sinds 2005 een Rijksmonument. Het bos is vrij toegankelijk (tot 1963 moesten bezoekers hiervoor een kaartje kopen). Ook het Overbos hoort er bij, aan de andere kant van de Nijkerkerstraat.

Bunker, Weldammerlaan 9
De bunker is toegankelijk; er zijn geen gidsen maar wel informatieborden.
De betonnen groepsschuilplaats is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter en één dag in gebruik geweest. De bunker maakt deel uit van de Pantherstellung. In de bunker stond een kanon bedoeld om tanks en andere voertuigen tegen te houden. De bunker is gerestaureerd in 2019-2020.

Open Monumenten in Nijkerkerveen, in Driedorp, Appel en aan het water:
Kijk ook eens op www.openmonumentendag.nl