Open monumenten in Hoevelaken

In Hoevelaken

Dorpskerk Hoevelaken, Westerdorpsstraat 67
De kerk is open tot 15 uur. De Dorpskerk is het oudste gebouw in Hoevelaken. De huidige kerk is in 1865 gebouwd als vervanging van een kerk uit de  Middeleeuwen. De toren stamt uit de 15e of 16e eeuw.

Pastorie, Westerdorpsstraat 65.
Deze pastorie is gebouwd in 1776 en in 1911 flink gewijzigd. Het oorspronkelijke pand had een dak dat hoger was dan dat van de kerk en was er een hoge bel-etage. Nu doet de stijl denken aan die van Berlage. Doordat de kerk al veel eerder gebouwd is zijn de stijlen van beide gebouwen heel verschillend. In 1809 is hier de schrijver van de boeken van Prikkebeen geboren.

Opkamer van pannenkoekenhuis Gillende Keukenmeid, Westerdorpsstraat 56
In wat nu het pannenkoekenhuis is, wordt al heel lang gebakken. Maar niet altijd pannenkoeken. Al voor 1837 stond naast de boerderij een koffiehuis en een bakkerij. Later werd het nog een hotel en café. Het gebouw is erg veranderd. De voorste beuk met kelder en opkamer zijn wel nog zoals ze rond 1900 waren.

Van Aalstplein 3, Historisch Hoeflake met overzichtsexpositie over de geschiedenis van het Van Aalstplein
In 1954 werden het nieuwe gemeentehuis, postkantoor en politiebureau gebouwd op het Van Aalstplein. Deze gebouwen en bijbehorende dienstwoningen werden ontworpen door architect Van Pothoven in Delftse stijl. Pothoven was een bekende architect uit Amersfoort, die meer woningen in Hoevelaken heeft ontworpen. Historisch Hoeflake heeft vorig jaar haar intrek genomen in het voormalig post- en politiekantoor.

Historische akker met oude granen, Hoevelakense Boslaan 4
Het Hoevelakense bos als geheel is een Rijksmonument. Het witte huisje in het bos was dat voor het afbrandde ook. Rond het huis wordt geprobeerd ecologische kwaliteiten uit vroeger tijden terug te halen met hooiland, een akker voor oude gewassen, een hoogstamboomgaard met oude rassen, etc. De akker naast het huis kent al sporen van mensen van 6000 jaar oud. Elk heel uur start een rondleiding.

Bunker, Weldammerlaan 9
De bunker is toegankelijk; er zijn geen gidsen maar wel informatieborden.
De betonnen groepsschuilplaats is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter en één dag in gebruik geweest. De bunker maakt deel uit van de Pantherstellung. In de bunker stond een kanon bedoeld om tanks en andere voertuigen tegen te houden. De bunker is gerestaureerd in 2019-2020.

Hoevelakense Bos, Ingang tegenover Westerdorpsstraat 93
Het bos is toegankelijk; er zijn geen gidsen, maar bij de entree ziet u na enkele meters een bord met de wandeling Laaksepad KIDS 3 km.
De buitenplaats Huize Hoevelaken (huis met bijgebouwen, tuin en bos) is sinds 2005 een Rijksmonument. Het bos is vrij toegankelijk (tot 1963 moesten bezoekers hiervoor een kaartje kopen). Ook het Overbos hoort er bij, aan de andere kant van de Nijkerkerstraat.

Open Monumenten in Nijkerk:
Open Monumenten in Nijkerkerveen, in Driedorp, Appel en aan het water:
Kijk ook eens op www.openmonumentendag.nl